Meteen naar de inhoud

Macco Lingui – Frans

De onderdelen

 • Werkwoorden
 • In zinsverband
 • Uitleg gebruik tijden

Overige grammatica

Met d

KENMERKEN VAN DE MACCO LINGUI APP:
• Voor beginners tot gevorderden: niveau van brugklas t/m hogeschool en universiteit.
Klassikaal of zelfstudie: Macco Lingui wordt op scholen gebruikt, maar is ook zeer geschikt voor zelfstandige studenten en remedial teaching.
Naast elke methode: Macco Lingui is te gebruiken naast alle leergangen.
• Uitgebreide lessen: Macco Lingui – Frans bevat meer dan 220 lessen en oefeningen over de Franse werkwoordsvervoeging en grammatica en 150 oefeningen thematische woordkennis.
• Oefenen in zinsverband: De in de grammaticalessen behandelde stof wordt altijd in zinsverband geoefend, dikwijls in dictee-vorm.
• Leer door te luisteren: Macco Lingui – Frans bevat bijna 27.000 geluidsfragmenten, allemaal ingesproken door native speakers.
• Slim leren: Macco Lingui’s smart learning system houdt je gegeven antwoorden bij, waardoor je precies die onderwerpen kunt oefenen waar je moeite mee hebt.
• Feedback op maat: Tijdens oefeningen krijg je vaak specifieke uitleg op zinsniveau. Bijvoorbeeld veelvuldig bij de avoir-regel.
• Visualiseer je voortgang:
De student kan zijn voortgang, sterke en zwakke punten overzichtelijk zien in visuele voortgangsschema’s. 
Slim gebruik van kleur: Met kleuren worden aspecten zoals mannelijkvrouwelijk en structuur van vervoegingen (bijv. nous finissons) duidelijk gemaakt.
• Blijf gemotiveerd:
Doe je best in de oefeningen om medailles te verdienen!
Stel je eigen les samen: Kies zelf welke werkwoorden, tijden en grammaticale onderwerpen je wilt oefenen!
Meertalig: Met Macco Lingui kan zowel vanuit het Nederlands als vanuit het Engels geoefend worden

  Werkwoorden vervoegen

Met het handige vervoegschema kun je eenvoudig en doelgericht werkwoorden vervoegen. Dankzij het kleurgebruik zie je meteen waar je sterke en zwakke punten liggen. Slim leren: Speciale vervoegingen (bijv. nous mangeons) of vervoegingen die je vaker fout hebt gedaan worden automatisch vaker afgevraagd. Verder zijn alle rijtjes van vervoegingen ingesproken door native speakers.

Vervoegschema. Horizontaal: Groepen van werkwoorden. Verticaal: Belangrijkste Franse tijden. Één of meerdere blokken kunnen gekozen worden. De blokken kunnen eerst bekeken en beluisterd worden en vervolgens geoefend worden.

Bij het vervoegen van de werkwoorden worden (nadat het antwoord is ingevuld) de juiste vervoegingen en voorbeelden van het gebruik van het werkwoord getoond. Beide zijn ingesproken door native speakers en te beluisteren.

Werkwoorden vervoegen. Rechts beneden staan de gekozen oefenblokken met de huidige score. De voorbeelden van gebruik van het werkwoord en de volledige vervoeging zijn ingesproken door native speakers en te beluisteren.

  Werkwoorden in zinsverband

De grammatica bij de werkwoorden is verdeeld over 5 niveaus. Elk lesblok is voorzien van voorafgaande, uitgesproken uitleg en kan vervolgens in zinsverband worden geoefend. Veelvuldig worden nieuwe onderwerpen eerst passief en in dictee aangeboden. Verder zie je je voortgang aan de hand van het medaille-systeem:
    

Lesblokken bij werkwoorden in zinsverband. De lesblokken worden voorafgegaan door uitgebreide en uitgesproken uitleg.

Bij het oefenen in zinsverband wordt vaak feedback geven toegespitst op de gevraagde zin.

Werkwoorden in zinsverband. In deze dictee-opgave moet het voltooid deelwoord gevormd worden volgens de avoir-regel. Nadat het antwoord “achetée” is gegeven, wordt uitgelegd waarom dit het juiste antwoord is.

  Grammatica in zinsverband

Ook de grammatica wordt op een zeer vergelijkbare manier aangeboden: gesproken uitleg vooraf, gevolgd door oefening in zinsverband.

Lesblokken bij grammatica in zinsverband. De lesblokken worden voorafgegaan door uitgebreide en uitgesproken uitleg.

  Thematische woordenschat

In dit onderdeel kan de leerling thematisch aan zijn woordenschat werken (bijv. het weer, de tijd, het huis).
De meest in het oog springende kenmerken:

 • De optie om eerst als dictee te oefenen
 • De optie om tegelijk andere talen te laten zien
 • Uitdaging: oefen vanuit een andere taal, bijvoorbeeld Engels-Frans of Duits-Frans
 • Alle woorden en zinnetjes zijn ingesproken door native speakers
 • Afwisseling met plaatjes
 • Vaak focus op overeenkomsten tussen de talen:
  de vrede verdedigen, défendre la paix, to defend peace, defender la paz, den Frieden verteidigen

  Linguitheek

In de Linguitheek kunnen werkwoorden, grammatica en tijden worden opgezocht. De voorbeelden van gebruik en vervoegingen zijn door native speakers ingesproken en te beluisteren.

Linguitheek: Bekijk en beluister werkwoorden, grammatica en tijden in de verschillende talen.